Page 10 - Cuisine francaise
P. 10
Μοσχάρι bourguignon (παραδοσιακή συνταγή)
Προετοιμασία 20 λ Μαγείρεμα 3 ώρες 30 λ Συνολικός χρόνος 3 ώρες 50 λ
Υλικά για 6 άτομα
1,5 κιλό μοσχάρι
200 γ. μπέικον
60 γ. βούτυρο
10 μικρά κρεμμύδια
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
60 γ. αλεύρι (4 κουταλιές της σούπας)
500 γ κόκκινο κρασί Βουργουνδίας (προφανώς)
2 ποτήρια ζωμό κρέατος (2 κύβοι ζωμού βοδινό)
250 γ μανιτάρια
1 bouquet garni αλάτι/πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1. Κόβετε το μοσχάρι σε κύβους 3 έως 4 εκ. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια χωρίς να
τα κόψετε. Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε φέτες . Καθαρίζετε το σκόρ-
δο.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε ολόκληρα τα
κρεμμύδια και το μπέικον. Τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ροδί-
σουν, τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
3. Στην ίδια κατσαρόλα ροδίζετε τα κομμάτια του κρέατος σε δυνατή φω-
τιά. Προσθέτετε τα καρότα και σοτάρετε άλλα 5 λεπτά.
4. Όταν ροδίσει καλά το κρέας, το πασπαλίζετε με αλεύρι (60 γ.) και το αφήνε-
τε να ροδίσει ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Ρίχνετε το ζωμό (που θα έχετε ετοιμάσει λιώνοντας τους 2 κύβους ζωμού
κρέατος σε 500γ βραστό νερό). Βάζετε το μπέικον και τα κρεμμύδια στην κα-
τσαρόλα. Ρίχνετε το κόκκινο κρασί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το bouquet
garni και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Αφήνετε να βράσει Σκεπάζετε
και σιγοβράζετε για 3 ώρες..
6. Στο τέλος αυτού του χρόνου, προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και
μαγειρεύετε για άλλη μισή ώρα. Αφαιρείτε το bouquet garni και αδειάζετε σε
ένα πιάτο Σερβίρετε με ζυμαρικά, ή πατάτες (η σάλτσα πρέπει να είναι δε-
μένη, αλλά όχι πηχτή. Αν όχι, προσθέτετε λίγο νερό.
Bouquet garni : Το μπουκέτο μυρωδικών έχει καταγωγή από τη Γαλλία και ταιριάζει άψογα σε όλους
τους ζωμούς, σε μαγειρευτά κατσαρόλας, σούπες και κάθε είδους κρέας. Θα το φτιάξετε με 1
κλωνάριi δεντρολίβανο, 2 κλωνάρια μαϊντανό και 1 ξύλο κανέλα που θα τυλίξετε με 1 φύλλο δάφνης
ή με το πράσινο σκληρό εξωτερικό μέρος ενός πράσου που θα δέσετε με βαμβακερό σπάγκο κουζί-
νας.