Page 10 - Cuisine francaise
P. 10

Μοσχάρι bourguignon  (παραδοσιακή συνταγή)

                   Προετοιμασία 20 λ         Μαγείρεμα 3 ώρες 30 λ         Συνολικός χρόνος 3 ώρες 50 λ

                   Υλικά  για 6 άτομα

                           1,5 κιλό μοσχάρι
                           200 γ. μπέικον
                           60 γ. βούτυρο
                           10 μικρά κρεμμύδια
                           2 καρότα
                           2 σκελίδες σκόρδο
                           60 γ. αλεύρι (4 κουταλιές της σούπας)
                           500 γ κόκκινο κρασί Βουργουνδίας (προφανώς)

                           2 ποτήρια ζωμό κρέατος (2 κύβοι ζωμού βοδινό)
                           250 γ μανιτάρια
                           1 bouquet garni     αλάτι/πιπέρι

                                                                          ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ


                       1.  Κόβετε το μοσχάρι σε κύβους 3 έως 4 εκ. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια χωρίς να
                          τα κόψετε. Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε φέτες . Καθαρίζετε το σκόρ-
                          δο.
                       2.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε ολόκληρα τα
                          κρεμμύδια και το μπέικον. Τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ροδί-
                          σουν, τα αφαιρείτε  με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
                       3.  Στην ίδια κατσαρόλα ροδίζετε τα κομμάτια του κρέατος σε δυνατή φω-
                          τιά. Προσθέτετε τα καρότα και σοτάρετε άλλα 5 λεπτά.
                       4.  Όταν ροδίσει καλά το κρέας, το πασπαλίζετε με αλεύρι (60 γ.) και το αφήνε-
                          τε να ροδίσει ανακατεύοντας συνεχώς.
                       5.  Ρίχνετε το ζωμό (που θα έχετε ετοιμάσει λιώνοντας τους 2 κύβους ζωμού
                          κρέατος σε 500γ βραστό νερό). Βάζετε το μπέικον και τα κρεμμύδια στην κα-
                          τσαρόλα. Ρίχνετε το κόκκινο κρασί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το bouquet
                          garni  και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Αφήνετε να βράσει Σκεπάζετε
                          και σιγοβράζετε  για 3 ώρες..

                       6.  Στο τέλος αυτού του χρόνου, προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και
                          μαγειρεύετε για άλλη μισή ώρα. Αφαιρείτε το bouquet garni και αδειάζετε σε
                          ένα πιάτο Σερβίρετε με ζυμαρικά, ή πατάτες  (η σάλτσα πρέπει να είναι δε-
                          μένη, αλλά όχι πηχτή. Αν όχι, προσθέτετε λίγο νερό.


                   Bouquet garni : Το μπουκέτο μυρωδικών έχει καταγωγή από τη Γαλλία και ταιριάζει άψογα σε όλους
                   τους ζωμούς, σε μαγειρευτά κατσαρόλας, σούπες και κάθε είδους κρέας. Θα το φτιάξετε με 1
                   κλωνάριi δεντρολίβανο, 2 κλωνάρια μαϊντανό και 1 ξύλο κανέλα που θα τυλίξετε με 1 φύλλο δάφνης
                   ή με το πράσινο σκληρό εξωτερικό μέρος ενός πράσου που θα δέσετε με βαμβακερό σπάγκο κουζί-
                   νας.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15