Η ημέρα του "π" γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Όπως είναι γνωστό, η τιμή της σταθεράς π ισούται με 3,14. Στο εξωτερικό γράφουν πρώτα τον μήνα και μετά την ημέρα. Έτσι, στις 14/3 γράφουν 3-14. H ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι π=3,14159. Στο σχολείο μας οι "Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει" τίμησαν το "π" κατασκευάζοντας σελιδοδείκτες που τους μοίρασαν σε όλα τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας!

Την Πέμπτη 09/03/2023 τα τμήματα της Α' τάξης παρακολούθησαν ένα βιωματικό εργαστήριο κεραμικής στο Μουσείο Προσφύγων της πανέμορφης Πολιτιστικής Γειτονιάς του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Παλιά προσφυγικά σπίτια στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών αναπλάστηκαν και μετατράπηκαν σε χώρους δημιουργίας. Δίπλα στο Μουσείο Προσφύγων υπάρχουν ακόμη δέκα κτίσματα που φιλοξενούν δωρεάν εργαστήρια κεραμικής, σκίτσου και θεάτρου, κατασκευής μουσικών οργάνων κ.ά. Δείτε εικόνες από την επίσκεψή μας ΕΔΩ

 

Την Τρίτη 14/02/2023 40 μαθητές/τριες (από διάφορα τμήματα του σχολείου) που συμμετέχουν σε 3 Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, επισκέφθηκαν την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας", στα πλαίσια του οποίου κατασκεύασαν μπισκότα και τοστάκια με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του αριθμού π, με αναφορά σε γνωστά έργα τέχνης που σχετίζονται με τα μαθηματικά. 

Δείτε video με φωτογραφίες από την επίσκεψή μας ΕΔΩ   ... και την παρτιτούρα με τη μουσική του π που ακούγεται στο video ΕΔΩ

Η μουσική που ακούγεται στο video είναι το τραγούδι του αριθμού π που έγραψε ο μουσικός David Macdonal για την απομνημόνευση των ψηφίων του!

 

 

 

Την Παρασκευή 03/02/2023 τα τμήματα Α2 και Α3 επισκέφθηκαν τον πολυχώρο πολιτισμού "Ισλαχανέ" και ξεναγήθηκαν στην έκθεση κοστουμιών με ανακυκλώσιμα υλικά, στην οποία συνδυάζονται η τέχνη, η μόδα, η δημιουργικότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση!

   

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση ΕΔΩ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας εκπαιδευτική δράση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Αντωνίου Δημήτριος, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άτομο με κινητική αναπηρία εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, ο οποίος πραγματοποιεί πληθώρα εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τη διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Η δράση είχε διάρκεια δύο διδακτικές ώρες και συμμετείχαν όλα τα τμήματα της Γ’ τάξης (μία διδακτική ώρα) και όλα τα τμήματα της Α’ τάξης (μία διδακτική ώρα).

Ο Δημήτρης Αντωνίου στα 16 του χρόνια παρασύρθηκε από αυτοκίνητο έξω από το σχολείο του και έμεινε ανάπηρος. Αφηγήθηκε το τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, επεσήμανε τη σοβαρότητα που πρέπει να διέπει κάθε οδηγό και πεζό όταν κινείται στο δρόμο και τελικά καθήλωσε ο ίδιος τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' και Γ' τάξης, δείχνοντας την αισιοδοξία και τη δύναμη ψυχής που του επιτρέπουν ακόμη να ονειρεύεται. 

   

Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής δράσης, τα παιδιά προσέφεραν στον Δημήτρη μία ευχαριστήρια, αναμνηστική κάρτα για να του θυμίζει την επίσκεψή του στο σχολείο μας.