Στις 3 και 4 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή μικροσκοπική παρασκευή και παρατήρηση κυττάρων στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας. Παρασκευάστηκαν νωπά παρασκευάσματα φυτικών κυττάρων, ζωικών κυττάρων κι ανθρώπινων κυττάρων αίματος. Στην εργαστηριακή δράση συμμετείχαν  οι μαθητές/τριες όλων των τμημάτων ένταξης του σχολείου. Τα παιδιά, μέσω της μικροσκοπικής παρατήρησης και των βιωματικών δραστηριοτήτων είχαν τη δυνατότητα να περάσουν, από τη θεωρία αυτών που έχουν διδαχθεί, στην πράξη και να αντιληφθούν τον θαυμαστό κόσμο της Βιολογίας. 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μουρατίδου Μαρία ΠΕ0404.ΕΑΕ, Αρβύθη Αρετή  ΠΕ0404.ΕΑΕ.

Δείτε φωτογραφίες από το εργαστήριο ΕΔΩ

Την Πέμπτη 28/03/2024 οι μαθητές/τριες του τμήματος Β2 και μία μαθήτρια της Γ' τάξης συμμετείχαν στο 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας 2024 που διοργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών και Εφαρμοσμένων Επιστημών της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο 2ου ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Νεάπολης. Το σχολείο μας "άνοιξε" το Πανηγύρι, παρουσιάζοντας τις εργασίες: α) στα πλαίσια μαθημάτων Φυσικών Επιστημών: Προσομοίωση ηφαιστείου, Πείραμα Χημείας και Σημαίες Ευρώπης και β) στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας: Μυωπία. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βιβή Κούκκου, Σοφία Σουρμενίδου και Αντωνία Ντιλούδη. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά να συμμετέχουν στην υπέροχη αυτή εκδήλωση! Συγχαρητήρια σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς!

Δείτε video από τις παρουσιάσεις των εργασιών στα πλαίσια μαθημάτων Φυσικών Επιστημών ΕΔΩ και στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας ΕΔΩ

Βεβαίωση συμμετοχής του σχολείου μας

Σήμερα 20 Μαρτίου 2024, μέρα της εαρινής ισημερίας (αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια), στις 12.35 πραγματοποιήσαμε στο προαύλιο του σχολείου μας το Πείραμα του Ερατοσθένη, συμμετέχοντας στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης - 2024» που διοργάνωσε η  Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών. Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (276 π.Χ- 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ποιητής, ιστορικός και συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που υποστήριξε ότι η Γη είναι σφαιρική και υπολόγισε την περιφέρεια  της Γης τον 3ο π.Χ. αιώνα. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του τμήματος Β2, καθώς και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου. Την προηγούμενη μέρα προηγήθηκε ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τον Ερατοσθένη, το έργο του, τη σπουδαιότητα της μέτρησης που έκανε με απλά μέσα που είχε στη διάθεσή του και δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για το δικό μας πείραμα! Τα παιδιά χρησιμοποιώντας μια ράβδο, χάρακα, μοιρογνωμόνιο, φύλλο εργασίας αλλά κυρίως τον ενθουσιασμό και τις μαθηματικές γνώσεις τους, κατάφεραν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια, ακολουθώντας τα βήματα  του Ερατοσθένη, την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης!! Μια υπέροχη δράση που τη χαρήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες! Μπορεί ο Ερατοσθένης να μην υπολόγισε με ακρίβεια  την περιφέρεια της Γης αλλά η αγάπη του για τη γνώση, αποτελεί σίγουρα έμπνευση για όλους μας! Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δώρα Πιστόλα και Λίνα Ίγγιλη. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Έφη Μαβίδου (φυσικό) για την πολύτιμη βοήθειά της στην καθοδήγηση των ομάδων των παιδιών κατά την υλοποίηση του πειράματος. Περισσότερες πληροφορίες για το Πείραμα του Ερατοσθένη ΕΔΩ και φωτογραφίες από τη δράση μας ΕΔΩ

Την 1η Μαρτίου 2024, τα παιδιά της Α' και της Γ' τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σχολείο δύο υπέροχες παραστάσεις από 4 ταλαντούχους ηθοποιούς του "Μικρού Βορρά". Η Α' τάξη παρακολούθησε την "Οδύσσεια" και η Γ' τάξη την "Ελένη". Η Οδύσσεια του Ομήρου είναι το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατεξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης και την αέναη ανάγκη του ανθρώπου για το "νόστο" και την επιστροφή στην "πατρίδα". Η "αιρετική" Ελένη του Ευριπίδη, έρχεται να μας αφηγηθεί τις περιπέτειές της και να αποκαταστήσει το όνομά της, μέσα από μία ανατρεπτική ματιά. Μια παράσταση με στόχο την ανάδειξη του πνεύματος, του αντιπολεμικού χαρακτήρα, αλλά και των αρετών που "κρύβονται" στο κείμενο.

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, η Γ' τάξη παρακολούθησε την αξιόλογη ταινία "Διάκος, ο Ηρωομάρτυς", στον κινηματογράφο "Βακούρα". Θέμα της ταινίας η ζωή του Αθανάσιου Διάκου. Τετρακόσιοι πενήντα εθελοντές κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, συμμετείχαν στη δημιουργία της! Είναι η τρίτη παραγωγή της «Φιλότιμο films», της ομάδας που ονομάστηκε έτσι, χάρη στο φιλότιμο των μελών της. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι μέλη ή φίλοι της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος». Ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας και εμπνευστής τους είναι ο αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος, ο οποίος πρωτοασχολήθηκε με την τέχνη από τα φοιτητικά του χρόνια, προτού ακόμη γίνει ιερέας.