Την ομάδα μας συνόδευαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ. Τσαλίκη και κ. Μπαρμπάκη. Συνοδός μας, επίσης, ήταν και η κ. Μελίδου.

  Στις 9.00 η ώρα το συνέδριο ξεκίνησε με την εισήγηση επίσημων προσκεκλημένων. Αμέσως μετά, την αυλαία άνοιξε το πρότυπο πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το οποίο είχε ως θέμα «οικιακή χρήση, παροχή και ασφάλεια, ερημοποίηση και ανθρώπινη δραστηριότητα» με βάση πάντα το νερό.

  Το συνέδριο ήταν πολύ ενδιαφέρον αφού μάθαμε διαφορά πράγματα που δεν τα ξέραμε. Ένα θέμα που κυριάρχησε αφού το μελέτησαν πολλά σχολεία ήταν το νερό της Λίμνης Κορώνειας. Και σιγά σιγά φτάσαμε στην παρουσίαση της εργασίας του δικού μας σχολείου.

  Η Λίνα Μπουμπούση και η Αθηνά Γεωργακού, οι παρουσιάστριες της όλης εκδήλωσης, κάλεσαν το δικό μας Σχολείο να παρουσιάσει την εργασία με θέμα «Με παρέσυρε το ρέμα και μελέτησα το Θέμα». Έτσι ανέβηκαν στη σκηνή οι μαθητές Έλλη Γαλατά Άννα Γκότση Βασιλική Μπεκιάρη Βαλεντίνη Στεργιοπούλου Βασίλης Φίλιος και ο Μανώλης Αθανασιάδης που ήταν υπεύθυνος για την ηλεκτρονική μορφή της εργασίας.

Η δικιά μας εργασία έβαλε τα προβλήματα που υπάρχουν στα ρέματα του Ρετζικίου με έναν πολύ πρωτότυπο  τρόπο , σε μορφή θεατρική. Τα πέντε παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό παρίσταναν μια παρέα παιδιών που συζητούσαν για τα προβλήματα στα ρέματα του Ρετζικίου. Στην αρχή τα 4 κορίτσια χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, μία που τόνιζε την αξία των ρεμάτων και μία που την αμφισβητούσε.

Στο τέλος όμως κατάφεραν και πείστηκαν όλοι για τη μεγάλη τους αξία και την ανάγκη για την προστασία τους. Κάπως έτσι έκλεισε η αυλαία του συνεδρίου και λίγο πριν από το Γκαίτε βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες.


Μετά το γεμάτο και δημιουργικό πρωινό στο Συνέδριο, σειρά είχε η βόλτα στους θεματικούς κήπους της παραλίας έως το Μέγαρο Μουσικής όπου μας περίμενε το λεωφορείο και από εκεί η επιστροφή στο Σχολείο.


Δημήτρης Τσίτσος